Speilrefleks uten speil

De fleste aner ikke hvorfor bilder under er revolusjonerende, og ei heller hva Micro-Four Thirds systemet (heretter kalt µFT) er, og jeg tenkte derfor å fortelle  verden hvorfor dette er så spennende.

Det grunnleggende prinsippet for et speilreflekskamera bør være kjent for de fleste: lyset går inn gjennom objektivet, treffer et speil, og så et prisme som sender bilder til den optiske søkeren du titter inn i. Når du så tar bildet, vippes speilet opp og lyset treffer filmen (i et filmkamera) eller sensoren (i et digitalt). Dette prinsippet har vært uendret i femti år, og tatt alle mulighetene innsteget i den digitale verdenen gir, er det egentlig rart at dette er den eneste muligheten man har når det kommer til utskiftbare linser (i den digitale verden).

I et vanlig digital kompaktkamera går selvfølgelig også lyset gjennom objektivet, men du har ikke speilet, og lyset treffer sensoren direkte, og bildet viser deretter på den elektroniske søkeren (eller skjermen om du vil). Om du ser på diagrammet over vil du se at det er det sistnevnte som skjer her. Så hva gjør dette spesielt?

Jo, vi snakker om verdens første utskiftbare linsesystem med elektronisk søker. Det dette essensielt betyr for deg er

  • Fordelene til speilrefleks uten størrelsen og vekten til speilrefleks
  • Objektiv som er mye mindre
  • Søking via en stor og lettbrukelig elektronisk sensor, akkurat som du er vant til fra kompaktkameraet ditt

Micro-en i navnet er der fordi det er et eksisterende kamerasystem kalt Four Thirds med objektiver som passer speilreflekser fra Olympus, Panasonic, og Leica blant andre. Disse objektivene kan du også bruke på dette nye systemet via en adapter, men de blir da selvfølgelig like store … Uansett er dette bra for de som allerede har investert i et speilreflekskamera og en objektivsamling til flere tusen, som nå kan gjenbruke investeringen sin i dette nye systemet for de gangene man ikke ønsker å ha med et stort og klumpete kamera.

Olympus mock-up av det kommede kameraet i E-serien (DPreview) 
Flere bilder av dette kameraet kan du finne her

Konklusjon

Som DPreview nevner i sin forhåndsanmeldelse har det aldri vært et større sprik i bildekvaliteten fra speilreflekser og kompaktkameraer. Micro Four Thirds-systemet vil i så måte plassere seg midt i mellom disse to, og vil passe perfekt for de som ønsker det komfortable fra kompaktkameraverdenen kombinert med bildekvaliteten fra speilrefleksene. Jeg håper at mange som ellers ville slengt seg på speilrefleksvogna vil se hva slags gavepakke de får her.

Mer informasjon:

Oppdatering 30. oktober: Prisen for G1 blir ifølge digIT noe avskrekkende 6500 kroner. Hva som følger med i den pakka er hittil uklart, men det blir da sterk konkurranse fra DSLR (digital speilrefleks) leiren. Jeg hadde uten tvil sett nærmere på dette om jeg var i markedet for nykjøp. Faktisk tilgjengelighet ventes beleilig nok å være nærmere jul. Personlig er jeg mye mer spent på hva Olympus skal ha for sin lille Leica erstatter 🙂

Reklamer

One Response to Speilrefleks uten speil

  1. Carl-Erik sier:

    Nå har prisen på G1 stabilsert seg på fem tusen hos JP, og sakte, men sikkert dukker tilbehør opp, bl.a. et adapter for Leicas M fatning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: