Drittdebatter. For nå og for alltid?

Bruker du tid på debattsidene til Aftenposten og VG? Jeg ønsker ikke å forholde meg til de usmakelige innleggene på disse nettstedene, og jeg har all grunn til å tro at jeg ikke er alene. Både Jarle Aabø (1) og Anders Andersen(2), begge i E24, har tatt opp problemet med dritten i nettdebatten. Antagelig er dette del av en større sammenheng som går utover nettavisene; for ikke lenge siden leste jeg om en nedgang i antall mennesker som blogger aktivt på nettet (kilden har jeg beleilig nok/dessverre glemt), og jeg kan ikke si meg overrasket.

På den ene siden lider bloggingen av det samme hypefenomenet som alle andre webteknologier, og etter den første bølgen der «alle» skal på nett, har antall brukere dalt til mer edruelige nivåer.  På den andre siden tror jeg at folk rett og slett er lei av å bruke tid på å formulere seg saklig, for deretter å bli møtt med motbydeligheter og usakligheter fra anonyme  nettkrigere.Bloggene har etter hvert fått gode og lettbrukelige moderereringsmuligheter, så jeg føler at det området greier den enkelte blogger å hanskes. Men hva kan gjøres med diskusjonene på avisforaene? Er det å håpe på at disse dumpingområdene for tynnsuppet meningsdiaré kan komme til et høyere stadie å tro på nissen?

Jeg tror vil aldri får se noe som ligner på en platonsk idealtilstand for meningsutveksling, men jeg tror vi kan komme betraktelig nærmere enn vi er i dag. Det som blir spennende å se er hva som er viktigst – penger, eller et diskusjonsinnhold avisens redaktør kan stå inne for. Som man kan lese på  bloggen til en av Dagbladets medarbeidere er penger (i form av besøkende)  en viktig grunn til at man ikke gjør noe med problemet. Så fort man legger begrensninger på hvem som får skrive, f.eks. i form av registrering, faller besøkstallet fort 50%. Det er (for) mye tapte annonseinntekter for avisene.
Nettredaktører er ansvarlig for innholdet, og dermed de æreskrenkelsene som måtte forekomme, og ifølge en uformell undersøkelse av Jarle Aabø ønsker syv av ti av landets redaktører å ikke publisere uredigerte leserbrev på nettet. Det er altså ikke redaktørene det står på. Jeg tror det eneste som vil gjøre eierne tilbøyelige til å sette igang innskrenkningstiltak er hvis vi får en sak der redaktøren faktisk blir stilt til ansvar for innholdet. Hva som til syvende og sist vil (om det da i det hele tatt skjer) skape endringer får tiden vise.

Hva slags tiltak kan man som forumbestyrer bruke for å øke seriøsitetsnivået? Retten til anonymitet på nettet er viktig, noe en av kommentarene til Jarle Sørbøs artikkel påpeker. Innskriveren hadde lenge brukt fullt navn på internett, men på et tidspunkt begynte han å motta personlige trusler i postkassen, oppringninger, og andre uhyggelige opplevelser. Anonymitet må man altså få lov til å ha på et forum, men den trenger ikke å være absolutt! For å ha muligheten til å stenge diskusjonpøbler ute må man ha en mulighet til å identifisere dem. Aftenposten knytter ditt mobiltelefonnummer opp mot din brukerkonto, og en slik mekanisme kan sørge for at enkeltindivider som til slutt blir sperret ute, ikke fullt så enkelt kan opprette en ny konto.

Oppsummert foreslår jeg følgende tiltak for å forbedre dagens nettdiskusjon

  1. Brukere må være registrert for å legge inn kommentarer.
  2. Brukerkontoen skal være knyttet opp mot mobiltelefonnummeret for å unngå gjentatt misbruk.
  3. Muligheten til å vekte innleggene, slik Dagbladet allerede gjør. Gjør at de gode innleggene/trådene fort kommer mot toppen, mens søppelet forsvinner ned i bunnen.
  4. Prikksystem. Den som av avisens medarbeidere får mer enn X prikker blir, etter å ha fått advarsel, utestengt fra diskusjonsmulighetene.
  5. Større nettfora bør ha muligheten til å promotere vanlige brukere til moderaterorer, slik det allerede i dag gjøres med stor suksess på siden diskusjon.no

Det virker kanskje restriktivt, men jeg mener det vil bidra til en betydelig bedring av dagens nettdebatt. Det reiser kanskje terskelen for høyt for de som i et øyeblikks pasjon vil si at «politikerne er noe dritt», men om den åpne og frie debatten taper så mye på det, mener jeg er høyst usikkert.

Referanser:

  1. A. Andersen: «Stopp dritten i nettdebatten»
  2. J. Aabø: «Redaktørene vil sperre nettdebatten»

Legg igjen en kommentar