Personvern og Facebook

Facebook er den nye farsotten, og «Det er jo nærmest sosialt selvmord ikke å være på Facebook for tiden» (Aftenposten). Men man hører til stadighet folk som (med god grunn) er skeptisk til å legge ut informasjon om seg selv på nettet. Senest i dag fikk jeg mail fra Knut (som alltid er skeptisk) om en artikkel i Stavanger Aftenblad om nettopp dette.

Noe man innser relativt kjapt (om da ikke mediene kom deg i forkjøpet) er at Facebook har graverende implikasjoner for personvernet. Det er rett og slett et ypperlig verktøy for stalkers (forfølgere), identitetstyver, og andre med skumle hensikter. Det har også vist seg at politiet (i USA, hvor ellers?) har brukt fjesboken til å oppklare saker.
Sikkerhetsinnstillingene er syndebukken, men, som vanlig, i valget mellom «user satisfaction» og sikkerhet taper som regel sistnevnte. Man har valgt «opt-out» som strategi (velg bort det du ikke vil ha) fremfor «opt-in».

Det er mye du kan gjøre for å beskytte deg selv. I «privacy» kan du velge at utvalgte bekjente («Friends» er vel dermed et ikke helt sannferdig begrep) kan utelukkes fra å se enkelte deler av siden din (f.eks. bildedelen, kontaktinfo, etc), du kan velge hvor mye av profilen din skal synes for folk som ikke er dine venner, etc.

Personvernproblematikken Facebook kritiseres for er reell nok, men midlene for å løse den ligger i hendene på en hver bruker. [Bruk dem.]

Den egentlige (og alvorligere) faren kan du lese om her.

2 Responses to Personvern og Facebook

  1. MG sier:

    Nå blir antakelig brukerene utsatt for skreddersydd reklame også: Selskaper og utviklere gjør inntreden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: