Mannsrollen under lupen

Jeg har de siste årene vært ganske opptatt av kjønnsrollemønste – spesielt i skolen pga utdanningen min, men også på generelt basis drevet av det jeg har følt har vært en manglende fokus på Mannen. Eller rettere sagt; positive sider ved mannsrollen, men også områder der Mannen synes å være det underlegne kjønn. Undervisningslederen for en av tyskfagene mine utbrøt, «Mannen som tapende part? Finnes det overhodet områder der mannen er den tapende part?», da jeg nevnte at temaet for oppgaven min var hvordan menn satt som den tapende part juridisk, praktisk, og økonomisk i barnefordelingssaker. Det sier at mediadominansen likestillingskampens kvinneperspektiv har innehatt de siste 40 årene har avfødt en allmenn konsensustenkningen som har fortrengt tanker om mannen som kjønn, og kun konsentrert seg om Patriarkatet som skal bekjempes.

Saxplaying guy, or simply a woman?
Debatten som Runar Døving satte i gang med Dagbladet-forsidene sine gav meg på nytt blod på tann, med et nært kjennskap til Statistisk Sentrabyrå og et halvgodt foredrag som resultat. Dessverre sporet debatten av pga tabloidjournalistikkens evne til å fordreie meningsinnhold (se Morgenbladet fredag 20. oktober for presisering av hva Døving egentlig hadde i sinne med det famøse abortutsagnet), men det var interessant å se at det har kommet en slags forståelse for at man kanskje skal se på hva som har skjedd med mannens rolle, alle de årene fokuset har vært på endring av kvinnens. Både likestillingsombudet og Barne- og familieministeren jobber for en endring av barnefordelingslovene, og det drives mannsforskning flere steder i verden. Det tilbys enda ikke noe tilsvarende «Women’s Studies», men forståelsen av at mannen er noe utover en bastion som må nedkjempes synes å være til stede… Det er en bra start, både for hva mannsrollen er og hva den kan være. Og det er bra for oss alle at vi har muligheter til å være mer og ikke mindre.

Den nye interessen var synlig da jeg fort kikket over utstillingen på biblioteket på Dragvoll; studier på psykologiske effekter endringer i farsrollen har skapt («The importance of Fathers: A Psychoanalytic Re-evaluation», 2003), menn som omsorgsgivere («Menn og omsorg – i familie og profesjon», 2006), og også blandingsområder der kulturbundne kjønnsrollekonflikter kan inngå («Eikaguttene», 2005). Strengt tatt «ny» er jo ikke debatten; f.eks. den utrolig kjipe boka Pornopung skapte en del rabalder i 2004, men hva kom det ut av støyen?

  • Glatte punger er inn
  • Mads Larsen er hot og får for mye taletid i sladderpressen

Ikke mye. Derfor er det deilig at man kan skimte aktivitet på flere fronter, og man kan håpe på et momentum som holder seg noe lenger.

I kjølvannet av rettighetene og frihetene som ble vunnet kom nye holdninger til hva kvinner var og kunne gjøre. Kanskje vi om noen tiår kan se en holdningsendring som åpner for en romsligere mannsrolle i motsetning til en som stadig stadig mister innhold?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: