Duellen

Har stjålet følgende petit fra dagens Morgenbladet (12. mai). Har også lagt inn bilder fra Dum Dum Boys konserten. God lesning og god helg!

De siste ukene har Aftenposten skrevet om nordmenn bosatt i Spania som ikke er villige til å lære seg spansk. Bør nordmenn som bor i Spania lære seg spansk på samme måte som vi forlanger at innvandrere her i landet må lære seg norsk?
I Duellen i dag møtes sosiolog Harald Eia og Costa del Sol-beboer Hans Petter Christiansen.

Eia: Mange av nordmennene som holder til på den spanske solkysten er varme tilhengere av Fremskrittspartiets strenge innvandringspolitikk. Bør ikke nordmenn, som forlanger at innvandrere til Norge må lære seg norsk, selv ta seg bryet med å lære språket i det landet de har bosatt seg i?
Christiansen: Nei.

Eia: Nordmenn på solkysten er inkonsekvente og opererer med to ulike målestokker for seg og for andre innvandrere. Man kan ikke kreve norskkunnskaper av innvandrere i Norge samtidig som man selv ikke tar seg bryet med å tilegne seg språket i det landet man flytter til.
Christiansen: Jo, det kan man.

Eia: Fremskrittspartiet har vært sterkt kritiske til tendensen til gettoisering blant norske innvandrere. Er det ikke da paradoksalt at norske Fremskrittspartivelgere innvandret til Spania selv bor i en norsk ghetto med norske butikker og norske restauranter uten å forsøke å bli det minste integrert?
Christiansen: Nei. Helt feil.

Eia: Utenriksdepartementet bruker millioner av kroner på å profilere Norge som en moderne og tilpasningsdyktig kunnskapsnasjon. Det er flaut for Norge at flere tusen nordmenn viser kulturell arroganse og mangel på respekt i et land som er en av våre viktigste handelspartnere.
Christiansen: Nei. Det er det ikke.

Eia: Jeg håper virkelig at nordmenn i Spania snart vil skjønne at de vil ha stor glede og nytte av å lære seg spansk. Og jeg tror at de vil oppleve det som svært berikende å forstå mer av den spanske kulturen og det spanske samfunn. Min oppfordring er: ¡Hola! Ola, lær deg spansk!
Christiansen: Når man går Harald Eias argumenter nærmere etter i sømmene, rakner de og faller sammen som korthus: «Det er dobbeltmoralsk ikke å lære seg spansk». Nei, det er det ikke. «Det er et uttrykk for manglende respekt for det landet man bor i å ikke lære seg spansk». Nei, feil. Og «det er flaut for Norge at nordmenn på Solkysten ikke lærer seg spansk». Nei, det er også feil. Min oppfordring er: Dra til hælvete, Harald Eia.

Harald Eia er sosiolog og født i vannmannens tegn. Han er derfor både interessert i sosiokulturelle strukturer og har lett for å hisse seg opp over småting.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: