Flaggbrenning og ytringsfrihet

Har på følelsen at dette er en hendelse som kommer til å prege alle snakkespalter i landet i laaaang tid, så får for denne gang ska æ, som Åge Aleksandersen sa, holde kjæft og spise is (Filip Roshauw)
Burde vel strengt tatt gjort som Filip, men han er en bedre mann enn jeg. Andre artikulerer mine meninger bedre enn meg, bl.a. slik Anna Brander gjorde i en artikkel i siste nummer av Under Dusken.

Abid Q. Raja var tungt representert i siste nummer av Morgenbladet, og skrev (abonnenenter kan lese artikkelen her)
begrensningene i ytringsfriheten er vedtatt fordi samfunnet mener at enkelte andre interesser bør gå foran ved en eventuell kollisjonskurs med ytringsfriheten. Selvsagt skal en ha rett til å ytre seg, men den som utsettes for hatefulle ytringer, har også et legitimt beskyttelsesbehov.
John Stuart Mills kamp for ytringsfriheten var også en kamp for den svake og utsatte gruppen, de som ikke uten videre kunne fremsette sine meninger fritt.I dagens samfunn har pendelen svingt den andre veien. I dag kan menigmann, iallfall i Skandinavia, fremsette nær sagt hvilken som helst ytring. Beskyttelsesbehovet er i dag annerledes. Den svake i dag er ikke den som ytrer seg, men den som utsettes for ytringene.

Flammer

Hvorfor sparke noen som ligger nede? Hvorfor bidra til å forsterke motsetninger folkegrupper i mellom? Det blir de mot oss, vi mot dem. Mobbmentaliteten bidrar ingenting til samfunnsdebatten, men river bare ned den eventuelle godviljen som måtte ligge der. Dette er ikke et forsvar for begrensning av ytringsfriheten, men en appell om å tenke over hvorvidt det man skal si faktisk bidrar med noe, eller bare er menings- og respektløse ytringer uten poeng.

Tillegg: Bare så ingen mistolker meg helt. Abid Raja mener at man burde gjennopplive blasfemiparagrafen, noe jeg mener er helt feil. Se f.eks. Nina Witozeks svar til Raja i forrige ukes Morgenblad. Poenget er at i en dialog må man ha respekt for hverandre, og man kommer ingen vei med å hetse hverandre. Religion skal ikke være hevet over satire og kritikk i et åpent og fritt samfunn, men det er vel ingen som tror at hverken Jyllandsposten eller Magazinet hadde rene og ærbare hensikter ved publiseringen av tegningene? Redaktøren av Magasinet kan i det minste glede seg over at opplaget har mangedoblet seg, men det er vel en helt utilsiktet effekt? 😉

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: